Felhívás

Izgalmas új eszközzel bővül a miskolci részvételi demokrácia palettája. Egy maratoni, 48 órás vállalkozásba kezdünk, amihez szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának. Mi úgy nevezzük ezt a Nyugat-Európában bevált módszert, hogy “Miskolci Ötletmaraton – Fesztivál és verseny 48 órában”, de eredetileg “társadalmi hackathon” névre hallgat és a start-up világból származik az elképzelés.

A lényege, hogy előzetesen olyan ötleteket várunk, amelyek összességében élhetőbb hellyé teszik Miskolcot. A legjobbakat aztán csapatok dolgozzák ki a május 6. és 8. közötti Miskolci Ötletmaratonon, mentorok segítségével, hogy végül az élet különböző területeit képviselő zsűritagok – gazdaság, politika, kultúra, nonprofit szféra… – előtt versenyezzenek a legjobb elképzelések. A győztes ötletek megvalósításában segít majd azok kitalálóinak, kidolgozóinak az önkormányzat.

És hogy milyen ötleteket várunk április 25-ig? Olyanokat, amelyek megmutatják, hogy együtt élünk ebben a városban, a miskolciság összeköt minket, egy nagy közösség vagyunk itt. Gondolkodjunk arról, hogyan tudunk hozzátenni a mindannyiunkat érintő közügyekhez!

Fontos, hogy az ötletek azt is tükrözzék: törődünk egymással, odafigyelünk a másikra és felelősséget vállalunk magunkért, egymásért.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy a városi közterületeket hogyan állíthatjuk igazán a köz szolgálatába. Ha már mindannyian használjuk őket, akár közösen is működtethetnénk ezeket a tereket, ahol megélhetjük a közösségi életünket. Hogyan lehetne még inkább miénk az utca, miénk a ház – a miskolci közösségé?

Azé a közösségé, amit mi alkotunk, a hétköznapjaink során pedig élettel töltünk meg. Itt dolgozunk, az adónk hozzájárul ahhoz, hogy a város működjön, néha pedig ezen felül is támogatunk ügyeket, amelyekkel azonosulni tudunk. Olyan ötleteket is várunk, amelyek az állampolgárok társadalmi felelősségvállalására kínálnak alternatívákat, hogy így is prosperáljon a város.

Legyünk bátrak az ötletelés során! Jusson eszünkbe az angol “outside the box” kifejezés, ami arra utal, hogy ne határoljanak be minket a gondolkodásban a falak. Várjuk azokat is, akik más utakon járnának és merész elképzelésekkel állnának elő. Lehet, pont ebből születik majd meg a Miskolci Ötletmaraton során a tökéletes megoldás egy adott problémára!

Nem csupán ötletek beküldésével lehet csatlakozni a Miskolci Ötletmaratonhoz. Várjuk azok jelentkezését is, akik szívesen gondolkodnának együtt más miskolciakkal az eseményen, hogy együtt dolgozzák ki a beérkezett ötleteket – és akár részt vegyenek azok későbbi megvalósításában.

A Miskolci Ötletmaraton egy nagyszerű lehetőség, hogy az ötleten keresztül fejtsük ki a véleményünket és tegyünk azért, hogy élhetőbb hellyé váljon Miskolc az egyének és a közösségek számára.

Igyekszünk minél több hírt adni az előkészületekről, ezeket a https://www.facebook.com/miskolciotletmaraton Facebook-oldalon, vagy a https://miskolciotletmaraton.hu/ honlapon lehet nyomon követni.