közösségi_maraton

A Miskolci Ötletmaraton egy ötletverseny, amelyre a város polgárai jelentkezhetnek ötleteikkel, ügyeikkel önállóan, vagy kisebb csoporttal.  A 48 órás maratoni munka során a felállt csapatok az ötlettől eljutnak a kész projektekig. Ezt a munkafolyamatot szakemberek, mentorok támogatják.  A csapatok a sokszínű összetételnek köszönhetően – ami jelenti a résztvevők sokféle helyzetét, szakmáját, tudását – újszerű megoldásokat találnak az ötleteik megvalósításához. A rendezvény végén  a kidolgozott programokat zsűri értékeli és a legjobbakat díjazásban részesíti. A díj mellett természetesen az is fontos része ennek a rendezvénynek, hogy a közösségi tanulási folyamat során a benne résztvevők kipróbálhatják magukat együttműködési, partnerségi szituációkban.

Valójában a 48 órás rendezvény alatt az ötletek, az ügyek kétszer mérettetnek meg. Egyszer még ötlet formájában a rendezvény kezdetén, amikor az ötletet hozó bemutatja a jelenlévőknek és társakat toboroz maga mellé a kidolgozáshoz. Ahhoz, hogy az ötlet versenyben maradjon szükséges egy 6 fős csapat. A második versenyhelyzet a program zárásakor van, ahol már a kész projektek versenyeznek egymással.

A rendezvényt előesemények előzik meg a város több helyszínén, amelyeknek az egyik célja, hogy az ötletek gazdái felkészüljenek a szereplésre, az ötleteik bemutatására.

Honnan is lehet ismerős ez a 48 órás folyamat? Az úgynevezett hackathont – amely elnevezés a hacking és a marathon szóból származik – a start-up világ már közel 10 éve használja Magyarországon is a vállalkozások ösztönzésére. A módszert kicsit átdolgozva közösségi – társadalmi ügyek kidolgozására, fókuszba állítására is elkezdték használni először Észtországban, majd a tavalyi évtől itt Magyarországon is.