Formálódik a diákok „álomotthona”

Régóta dédelgetett tervet vitt az I. Miskolci Ötletmaratonra a Miskolc Városi Diákönkormányzat (MiDÖK) két elnökségi tagja: Varga Boglárka és Kovács Patrik. Már a szervezet tavalyi újraalakulásakor megfogalmazódott az igény egy olyan közösségi térre, ahol a diákok változatosan és hasznosan tölthetik a szabadidejüket, miközben senkihez sem kell alkalmazkodniuk.

A fiatalok szomorúan tapasztalták, hogy amennyiben tanítás után még nem szeretnének hazamenni, a lehetőségeik beszűkülnek: egy vendéglátóhelyen fogyasztani kell, egy művelődési házban pedig mások programjaitól függenek. A jelenleg szerveződő diákbál táncpróbáinak is csak komoly nehézségek árán sikerült helyszínt találniuk. „Azt szeretnénk, ha élet és zsongás lenne benne” – mondta Varga Boglárka a jövőbeli bázisról, amelyet maguk a diákok működtetnének, saját elképzeléseik szerint. Megfigyelte, hogy amikor szóba kerül a „tér”, a legtöbb ember egy olyan gyülekezésre alkalmas helyszínre gondol, mint például a Szinva terasz. Ők azonban mindig is egy ingatlant szerettek volna, amelyet teljesen belakhatnak. Ide a közösségi programokat – például klubokat, edzéseket – befogadó helyiség mellett egy kis konyhát és egy elvonulást, mentális feltöltődést szolgáló szobát is elképzeltek.

Utóbbi fontossága a Miskolci Ötletmaratonon tudatosult bennük, itt találkoztak ugyanis Pappné Bodolai Ritával és Varga Gáborral, akik „Lájkold a békét” címmel álmodtak meg egy iskolai erőszak elleni programtervet. A két páros közösen dolgozott tovább az ifjúsági tér koncepcióján, és a jövőben is szeretnék folytatni az együttműködést, hogy szükség esetén szakemberek is támogathassák az oda betérő fiatalokat. Varga Boglárka a mentorokról is elismerően nyilatkozott: „Nem helyettünk próbálták megoldani a feladatokat, hanem arra törekedtek, hogy továbbgördítsék a gondolkodást, és ne ragadjunk le egy-egy témánál”. Továbbra is tartják velük a kapcsolatot, ahogyan számos más emberrel is, akikkel a háromnapos eseményen találkoztak. A Szebb Miskolcért csapatával például közös röplabdázásra készülnek. Az új helyen szeretnének majd lehetőséget biztosítani olyan inspiráló ötletek megvalósítására is, mint a projekthez ötödikként csatlakozott tizenhárom éves Major Gyöngyié, aki mesekönyvíróként saját műveivel ösztönözné olvasásra kortársait.

A „Centrumban az ifjúság” fantázianevű tervezet több különdíjat is kapott, a Dr. Park 50 000 Ft-ot, Veres Pál polgármester pedig saját mecénási alapjából 100 000 forintot ajánlott fel a megvalósításhoz. Az önkormányzat azt is vállalta, hogy segít az ingatlankeresésben, a MiDÖK tagjai pedig már több helyiséget is megnéztek. Varga Boglárka mindenkit biztosított arról, hogy „szívüket-lelküket beleteszik” az ügybe, és azt is tudják, hogy az igazán kemény munka az álomhelyszín megtalálása után kezdődik.