molnár_aranka

Az ötletek evolúciója a fogantatástól a megvalósíthatóságig

Mint a név is utal rá, „Az Ötletekre” épít a rendezvény. Éppen ezért érdemes végigtekinteni, hogy milyen utazáson megy végig egy benyújtott elképzelés, hiszen a Miskolci Ötletmaraton azt ígéri, 48 óra alatt az állampolgárok mentorok segítségével a legalapvetőbb ötletkezdeményt is a megvalósíthatóságig dolgozzák ki.

Miskolc Ötletmaraton – Fesztivál és verseny 48 órában nevű rendezvényre május 1-ig várják a jelentkezéseket a szervező civilek és a miskolci önkormányzat – ide kattintva.

A részvételnek 2+1 módja lehetséges: vagy ötletgazdaként benyújt egy elképzelést valaki, vagy csapattag lesz és azon dolgozik majd május 6. és 8. között más miskolciakkal, hogy az ötlet eljusson a megvalósíthatóságig. A +1, amikor valaki mindkettőt vállalja

Molnár Aranka, a rendezvény szakmai koordinátora segített nekünk áttekinteni az ötletek evolúcióját. Miután lezárul az említett jelentkezési időszak május 1-jén, a szervezők összegzik az ötleteket, szükség esetén a hasonlóakat összevonják.

A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában május 6-án, pénteken délután azzal indul majd a Miskolci Ötletmaraton, hogy az ötletgazdák – akik előzetesen beregisztrálták elképzelésüket – bemutatják három percben, szerintük mitől lehetne élhetőbb hely Miskolc. „Aki támogatást szeretne ahhoz, hogyan lehetne ennyi idő alatt ismertetni az ötletét, annak segíteni fogunk” – fűzte hozzá Aranka.

Ezt követően indul a „piacozás”, ami tulajdonképpen egy ötletbörze, egyben csapattoborzás. Akik résztvevőnek jelentkeztek, csatlakozhatnak a számukra szimpatikus ötlethez, hogy más miskolciakkal együtt 48 óra alatt a megvalósításig kidolgozzák azt. „Olyan lesz az egész, mint a piacon. A résztvevők jönnek-mennek az ötletgazdák között, kérdeznek, az ötletgazdák pedig árulják a portékájukat” – írta körül Molnár Aranka.

Eközben összeállnak a csapatok, akik aztán elkezdik a munkát mentoruk segítségével. Megismerkednek a tagok és szétbontják, megvizsgálják, majd összeszerelik a számukra szimpatikus elképzelést, hogy május 8. délutánra eljussanak addig a pontig, míg ez a kezdeményezés egy potenciálisan megvalósítható projekttervig fejlődik.

Az utolsó fázis, hogy ezt prezentálják a szakmai zsűrinek, aki értékeli a kétnapos munkát.